Харчування спортсменів: загальна інформація


Збалансоване харчування (свого роду дієта) – найкраща стратегія для здорового харчування спортсменів. До того ж, дуже важливо пити достатню кількість води. Будь-яка корисна їжа разом з активними заняттями спортом або участю у змаганнях дає хороші результати. Однак споживання їжі з переважаючими певними поживними речовинами може бути необхідним після тренування.

Наприклад, після тренувань тривалістю більше 90 хвилин потрібні вуглеводи, щоб заповнити глікоген, а білок знадобиться, щоб відновити пошкоджену м'язову тканину.

В цілому, експерти рекомендують їсти їжу, в якій містяться і білки, і вуглеводи, а також 5 порцій фруктів в день. Деякі вважають, що правильне спортивне харчування включає споживання продуктів з дуже високим вмістом білка. Це може стати помилкою, так як вуглеводи також необхідні для підтримки енергії в м'язах.

Гуру фітнесу радять, що прийом їжі перед тренуванням повинен містити не більше 800 ккал, включати до складу швидкі вуглеводи, сіль, білок і клітковину (фрукти й овочі), мати низький вміст жирів. Перевищення одного типу поживних речовин (як білок або жири) може викликати нудоту, печію і тяжкості в шлунку. До того ж, дуже рекомендовано, щоб перекус (200 ккал) вживався не менше ніж за годину до тренінгу.

Яким продуктам сказати «так»

Існує кілька переваг у певних продуктів. Йогурт з низьким вмістом жирів дає кальцій для кісток, а також магній і калій. Горіхи поставляють клітковину, вітамін Е, цинк і антиоксиданти – все це справляє хороший ефект на імунну систему.

Тримайте під рукою сухофрукти в якості зручного перекусу з невеликою кількістю жирів: вони багаті на калій, який регулює водний баланс, видаляє кислоти з зв'язок, допомагає позбавлятися токсинів і покращує функціонування серцево-судинної та нервової систем. Якщо ваша мета – скинути вагу за рахунок жирових відкладень, ваше харчування повинне включати хрестоцвітні овочі, як різні види капусти: звичайна, брокколі, цвітна, листова і брюссельська.

Яким продуктам сказати «ні»

Фізичні вправи гарні не тільки для контролю ваги, але і для зменшення стресу, проте стрес часто змушує людей їсти багато вуглеводів. Уникайте таких термічно оброблених вуглеводів як макарони, білий рис і вироби з білої муки: тіло накопичує з них жир. Ще одне гарне правило: не вживати алкоголь, так як він додає зайвих калорій.

Добавки спортивного харчування

З ростом популярності фітнесу та залізного спорту в магазинах з'являється все більше спортивних добавок. Полиці в магазинах «спортпиту» заставлені жироспалювачами, протеїном, стимуляторами, протеїновими батончиками – вони можуть допомогти, якщо ви не добираєте норму поживних речовин зі звичайної їжі. А спортивні напої (ізотоніки) допоможуть відшкодувати електроліти, які губляться з потом під час фізичної активності.

Джерело: daypic

Добавил: kosty

Комментарии

размещение рекламы

Поиск по меткетексту

Метки